30

dec

by Rob Duijvekam

image

Eind 2013, begin 2014

Vadertje Tijd, je zoon is hier
weer een jaar voorbij gegleden.

Vol liefde, geweld en plezier
hartstocht, ziekte, gezondheid en gebeden

Er staat weer een nieuwe generatie te wachten
met passie, vriendschap en gezelligheid.
een nieuw jaar met mooie wensen en frisse gedachten.

Vadertje je zoon is hier voor een nieuwe tijd.
Ik wens u een rustige oude dag

2013 is geweest het is tijd voor 2014 en een drankje mag

Ik wens iedereen zonnige seconden, gelukkige minuten, fijne uren, mooie dagen, liefde volle maanden, gezonde jaren en een eeuwig duurend geluk.

Fijne jaarwisseling Rob & Tammie

De zonnewende, een winters lichtfeest

Stonehenge

Over een paar dagen is het zover, dan begint de winterzonnewende en daarna knallen we het oudejaar weer uit. Maar wat is de winterzonnewende, lees het verhaal hieronder.
Al duizenden jaren wordt in vele culturen op aarde een winters lichtfeest gevierd: de Zonnewende (of Joelfeest). Het feest is van oudsher bedoeld om boze geesten te verdrijven die de dagen donker maakten. Er wordt gevierd dat de periode van duisternis wordt afgesloten, de dagen worden langer en het blijft steeds langer licht buiten. De Zonnewende wordt gevierd op de kortste dag van het jaar, op 21 december.

 

De Zonnewende is van oorsprong een heidens feest. De viering werd in eerste instantie verboden door de kerk. Maar de Germanen bleven hardnekkig aan hun heilige lichtfeest vasthouden, waarin ook het midwinterhoornblazen thuis hoorde. Het volksgebruik werd om die reden ingelijfd in het Christelijke geloof als aankondiging van de geboorte van het Christus kind.

De zonnewende is een feest waarbij het draait om licht in al haar gedaanten: Vuur, kaarsen, fakkels en lampjes. Vroeger werden er ook wel brandende wielen gebruikt, die symbool stonden voor de zon.

winterzonnewende

Daarnaast ging het erom dat boze geesten werden verdreven, door middel van lawaai. De ruwe nachten, de twaalf nachten rondom de Zonnewende, waren de nachten waarin de Germanen lawaai maakten door middel van ossenhoorns, midwinterhoorns, kettingen en toeters.

Al met al, mensen fijne dagen en een goed uit einde.

Rob Duijvekam

7

dec

by Rob Duijvekam

E cigaret holster

E cigaret holster

Nu mag ik hem wel plaatsen. Een cadeau,  Holster voor ego sigaret met  naam in Ogham ingekerfd.

image

Deze kan aan de riem worden gedragen.