30

dec

by Rob Duijvekam

image

Eind 2013, begin 2014

Vadertje Tijd, je zoon is hier
weer een jaar voorbij gegleden.

Vol liefde, geweld en plezier
hartstocht, ziekte, gezondheid en gebeden

Er staat weer een nieuwe generatie te wachten
met passie, vriendschap en gezelligheid.
een nieuw jaar met mooie wensen en frisse gedachten.

Vadertje je zoon is hier voor een nieuwe tijd.
Ik wens u een rustige oude dag

2013 is geweest het is tijd voor 2014 en een drankje mag

Ik wens iedereen zonnige seconden, gelukkige minuten, fijne uren, mooie dagen, liefde volle maanden, gezonde jaren en een eeuwig duurend geluk.

Fijne jaarwisseling Rob & Tammie

De zonnewende, een winters lichtfeest

Stonehenge

Over een paar dagen is het zover, dan begint de winterzonnewende en daarna knallen we het oudejaar weer uit. Maar wat is de winterzonnewende, lees het verhaal hieronder.
Al duizenden jaren wordt in vele culturen op aarde een winters lichtfeest gevierd: de Zonnewende (of Joelfeest). Het feest is van oudsher bedoeld om boze geesten te verdrijven die de dagen donker maakten. Er wordt gevierd dat de periode van duisternis wordt afgesloten, de dagen worden langer en het blijft steeds langer licht buiten. De Zonnewende wordt gevierd op de kortste dag van het jaar, op 21 december.

 

De Zonnewende is van oorsprong een heidens feest. De viering werd in eerste instantie verboden door de kerk. Maar de Germanen bleven hardnekkig aan hun heilige lichtfeest vasthouden, waarin ook het midwinterhoornblazen thuis hoorde. Het volksgebruik werd om die reden ingelijfd in het Christelijke geloof als aankondiging van de geboorte van het Christus kind.

De zonnewende is een feest waarbij het draait om licht in al haar gedaanten: Vuur, kaarsen, fakkels en lampjes. Vroeger werden er ook wel brandende wielen gebruikt, die symbool stonden voor de zon.

winterzonnewende

Daarnaast ging het erom dat boze geesten werden verdreven, door middel van lawaai. De ruwe nachten, de twaalf nachten rondom de Zonnewende, waren de nachten waarin de Germanen lawaai maakten door middel van ossenhoorns, midwinterhoorns, kettingen en toeters.

Al met al, mensen fijne dagen en een goed uit einde.

Rob Duijvekam

29

okt

by Rob Duijvekam

Tja ik ben niet zo’n blogger dus weinig berichten. Ik zal proberen de dingen die ik maak eens een voor een erop te zetten. Ook heb ik nu een kleine webshop, verwacht hier niet veel van omdat ik geen grote voorraad heb en alles bijna ter plekke maak en gelijk verkoop maar ook dat wil ik een beetje veranderen.

Zo het einde van een mooi seizoen. Qua “levende geschiedenis” heb ik even goed rond kunnen neuzen en mijn spullen een beetje redelijk op orde kunnen krijgen. Iedereen hartelijk bedankt voor de goede adviezen en sugesties met name Diana & Stephan en Frans & Dolly. Ik heb een heel fijn jaar gehad en hoop dat het volgend jaar nog leuker en gezelliger wordt.

 

402780_4904499007600_1913239657_n Diana  563260_4904483567214_549088560_n  563524_4904453646466_151503127_n

30

jun

by Rob Duijvekam

duifsleder

Ik zal mij even voorstellen.

Mijn naam is Rob Duijvekam en sinds 2009 houdt ik mij bezig als leerbewerker en sinds 2011 in een 14de eeuwse style, daarbij probeer ik het ambacht op een zo getrouwe manier uit te oefenen. U kunt mij dus boeken voor oude ambachtsmarkten en 14de eeuwse evenementen.(zie contact pagina)

Naast het leerbewerken doe ik sinds kort ook beenbewerken waarbij ik gebruiksvoorwerpen uit bot maak. Ook dit probeer ik zoveel mogelijk op de oude manier te doen.

Op de site vind u diverse artikelen die ik heb gemaakt. Het is geen productie werk dus vanalles is er maar 1. Ook als u een iets ziet en het zelfde wil hebben zal het altijd net iets anders, personelijker zijn, dit mede door uw keus en door dat alles met hand wordt gemaakt.

Ik wens u veel kijk plezier en kijk ook even in de agenda waar u mij kunt vinden (ik vind het leuk als u even gedag komt zeggen en kijken) en de evenementen zijn zeker de moeite waard gezien het educatieve karakter.

Vriendelijke groet,

Rob Duijvekam