De zonnewende, een winters lichtfeest

Stonehenge

Over een paar dagen is het zover, dan begint de winterzonnewende en daarna knallen we het oudejaar weer uit. Maar wat is de winterzonnewende, lees het verhaal hieronder.
Al duizenden jaren wordt in vele culturen op aarde een winters lichtfeest gevierd: de Zonnewende (of Joelfeest). Het feest is van oudsher bedoeld om boze geesten te verdrijven die de dagen donker maakten. Er wordt gevierd dat de periode van duisternis wordt afgesloten, de dagen worden langer en het blijft steeds langer licht buiten. De Zonnewende wordt gevierd op de kortste dag van het jaar, op 21 december.

 

De Zonnewende is van oorsprong een heidens feest. De viering werd in eerste instantie verboden door de kerk. Maar de Germanen bleven hardnekkig aan hun heilige lichtfeest vasthouden, waarin ook het midwinterhoornblazen thuis hoorde. Het volksgebruik werd om die reden ingelijfd in het Christelijke geloof als aankondiging van de geboorte van het Christus kind.

De zonnewende is een feest waarbij het draait om licht in al haar gedaanten: Vuur, kaarsen, fakkels en lampjes. Vroeger werden er ook wel brandende wielen gebruikt, die symbool stonden voor de zon.

winterzonnewende

Daarnaast ging het erom dat boze geesten werden verdreven, door middel van lawaai. De ruwe nachten, de twaalf nachten rondom de Zonnewende, waren de nachten waarin de Germanen lawaai maakten door middel van ossenhoorns, midwinterhoorns, kettingen en toeters.

Al met al, mensen fijne dagen en een goed uit einde.

Rob Duijvekam

Comments

Comments are closed.